EquusMo

Alles in balans is prachtig!

Longeren

Beter Longeren met EquusMo

Ervaar je ongemak tijdens het longeren? Knopen in de lijn, paard valt in of stormt naar buiten, moeite met de zweep etc.? Bij EquusMo willen we je graag helpen om deze problemen op te lossen zodat je veilig en met succes kunt longeren met een dressuur gerichte aanpak.”

Het begin voor mij, met en zonder hulpteugels:

Een transformatie in longeren:

“Vroeger gebruikte ik om mijn angst als ruiter te verminderen altijd longeren voordat ik ging rijden. Ik gebruikte hiervoor soms hulpmiddelen, maar voelde me daar nooit helemaal comfortabel bij. Ik ontdekte echter dat de bewegingen van het paard niet verbeterden en de halsbeweging niet correct was. Hierdoor ben ik andere methoden gaan onderzoeken en wisselde ik af tussen longeren met en zonder hulpteugels. Ik leerde hoe ik verbinding kon houden tijdens het longeren. Nu, met mijn achtergrond in dressuur en mijn gevoel voor balans, en het zien wat een rechtgaand paard is, kan ik efficiënt longeren zonder hulpteugels, net zoals je rijdt. Ik train nu het paard op dezelfde manier als rijden, maar zonder het gewicht van de ruiter. Hierdoor kan ik de verticale balans van paarden op een verantwoorde manier herstellen.

Dankzij deze aanpak kunnen eerder onrustige, wildste paarden nu de braafste paard worden. En hun echte gedrag laten zien en dat is vaak plezierig en rustig omgaan met hun baasje. 

Ja, jij kunt dit ook leren! Met ongeveer 3 tot 5 uitgebreide sessies theorie en praktijk, kun je al snel een blijer en braver paard hebben. Bekijk onze pagina met clinics en workshops voor meer informatie.

Wat is volgens EquusMo goed longeren? En waarom geloven wij niet in hulpteugels?

Kort gezegd, een paard moet vrijheid hebben in zijn halsbeweging om goed in balans te kunnen lopen. Maar wanneer hulpteugels worden gebruikt, wordt de bewegingsvrijheid van de hals beperkt, waardoor het moeilijker is voor het paard om in balans te blijven lopen. Hierdoor kunnen we moeilijker dressuur- en rij-typische trainingen uitvoeren met het paard.”

Maar hoe kun je dan longeren alsof je rijdt?”

4 peilers zijn dan belangrijk:

 • Jouw lijf en lijnvoering
 • Jouw positie
 • Zweep (alleen voor aanwijzingen absoluut geen tik geven)
 • En de verbinding van jouw arm naar hoofd van je paard (kan met halster, hoofdstel, kaptoom) 

Wil jij:

 • Je paard mooier en sterker maken
 • Een paard met een mooie ronde bovenlijn
 • Pilates trainen aan de longe
 • Alternatieve Aqua training doen zonder water aan de longe
 • Goed kunnen longeren om iets anders te doen dan rijden

Dan ben je bij EquusMo aan het juiste adres!

Wij bieden graag onze expertise aan om jou te leren hoe je fijner en efficiënter kunt longeren zodat je zelfs nog beter kunt trainen dan onder het zadel. Bekijk de afbeeldingen op onze pagina en bestudeer hoe de bovenlijn rechter is geworden en de rug meer gebold is. Let ook op de stand en de punten van de heupen. Hoe snel denk je dit resultaat te kunnen bereiken?”

Door het paard goed aan de longe te begeleiden, kun je het versterken, de balans verbeteren en een mooiere houding krijgen. Het is een soort van rijden maar dan aan de longe.  Je creëert een veel betere verticale balans bij het paard. Hierdoor zakt het paard in je handen en neemt de houding die nodig is om de ruiter correct op de rug te kunnen dragen. Vaak zie je dan een rustiger en ontspannender gedrag, ook onder het zadel. Als bijvoorbeeld het paard te veel naar binnen hangt, zal het niet in staat zijn om goed te buigen, niet alleen aan de longe, maar ook onder het zadel. Het paard heeft vaak korte spieren aan één kant zitten, dan zal het paard de volte aan de andere kant niet mooi kunnen maken. Biomechanisch lukt het het paard dan gewoon niet. Dit kun je verbeteren door het paard te trainen aan de longe, zonder hulpteugels, om de hals van het paard vrij te laten bewegen en zo een perfecte balans te vinden. Hierdoor ontstaat magie aan de longe!

Er zijn dan diverse mogelijkheden:

 • Enkele longe
 • Dubbele longe
 • Enkele longe met bodywrap
 • Dubbele Longe met bodywrap

Longeren dat het Magie wordt!

Share :